VANDAAG

  • 23 mei (1811) M. van der Slooten
  • 23 mei (1946) Gerard B. Berends
  • 23 mei (1947) Anton Albert Beekman

Verhalenmachine naar Waterkracht

Op 14 januari nam wethouder Mathijs ten Broeke de verhalenmachine van Zutphen Literair in gebruik. (Zie het eerdere nieuwsbericht daarover.) In de drie maanden dat de machine in de bibliotheek gestaan heeft, heeft hij ongeveer 650 keer een tekst geproduceerd. In het Nederlands of in het Engels, een klassieker of een nieuw schrijfsel van Zutphense bodem – het was altijd weer een verrassing wat de machine je aanreikte.

Na een korte tussenstop bij Luxor, voor Nieuw Zutphens Peil, het literatuurfestival voor scholieren op 22 april, is de machine verhuisd naar wijkcentrum Waterkracht aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. De bezoekers daar weten er raad mee: in de eerste week zijn er al honderd teksten opgevraagd!
De eerste bon werd er door een oudere dame uit gehaald: een 1 minuten-verhaal van Gerdien Verschoor. Haar reactie: “Heb ik vanmiddag thuis wat te lezen!” Toen een tweede dame het gedicht Iris van Jacques Perk (5 minuten) trof en de eerste regel hardop voorlas – “Ik ben geboren uit zonnegloren” -, kwam het vervolg van diep uit haar geheugen (en met een klein beetje hulp) weer naar boven: “en een zucht van de ziedende zee”!
De machine zal tot de zomer bij Waterkracht staan.

Overigens kan nog steeds iedereen bij Zutphen Literair een zelfgeschreven verhaal voor de verhalenmachine aanleveren. Verhalen met een lengte van ongeveer 250 woorden (1 minuut leestijd) tot maximaal 1250 woorden (5 minuten) kunnen worden ingestuurd naar info@zutphenliterair.nl.