VANDAAG

18 juli (2024)

MRTNT-rede

Met ingang van 2021 wordt in Zutphen de MRTNT-rede georganiseerd, een groot tweejaarlijks evenement.
Johannes Florentius Martinet was van 1775 tot 1795, het jaar van zijn dood, predikant te Zutphen. Maar hij was nog veel meer: theoloog, filosoof, natuurkundige, historicus, pedagoog en gematigd patriot. Hij publiceerde een gestage stroom boeken, vooral op het gebied van de theologie, de (vaderlandse) geschiedenis en de natuurkunde. Heel vaak in de vorm van een samenspraak, zoals in zijn beroemdste werk, de vierdelige Katechismus der Natuur, vele malen vertaald en tot in de twintigste eeuw in het onderwijs gebruikt.

Rond deze internationaal vermaarde duizendpoot wordt een lezing verzorgd door een auteur die zijn sporen heeft verdiend op een of meer van de gebieden waarop Martinet actief was. Op 16 oktober 2021 hield Midas Dekkers de eerste MRTNT-rede in de Walburgiskerk. Titel: Het heerlijk huwelijk van God de Vader en Moeder Natuur.

Tweede MRTNT-rede 11 maart 2023

Nicolien Mizee zal op 11 maart 2023 de tweede aflevering voor haar rekening nemen. Zij geeft dan een lezing waarin verschillende kunstvormen met elkaar in samenspraak zullen zijn. Zo zal Gods natuur bezongen worden in een Gregoriaans lied.
Nicolien Mizee is bekend van haar Faxen aan Ger, en bij het grote publiek van haar roman Moord op de moestuin, die in 2019 genomineerd werd voor de Bookspot Literatuurprijs. In 2020 kreeg Mizee de Henriëtte Roland Holst-prijs voor De kennismaking – Faxen aan Ger en De porseleinkast – Faxen aan Ger.

Kaarten voor de tweede MRTNT-rede kunnen vanaf 12 februari besteld worden via deze website.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×