VANDAAG

18 mei (2024)

Spreeuwen in het stadsmoeras

Bij toverslag

luidruchtig opgevlogen; kwetterzieke

spreeuwen

zwermen

tussen beuken en kastanjes,

jagen de verschrikte

zangers uit de hagen,

suizen pijlsnel

naar omlaag –

 

Scheervlucht over het riet,

wind van duizend vleugelslagen,

duizend zenuwlijders vliegen onberispelijk door het zomeravondlicht.

 

Onzichtbare signalen, oorverdovend

overleg;

een slingerend lint vanuit de lucht

opeens weer neergestreken –

Glans van parels in de rietkraag;

diep gebogen wiegen stengels

het gewicht van duizend rusteloze spreeuwen.

 

Lang gekeken, meegevlogen –

 

Op een ochtend

alles weg.

 

- H.C. ten Berge

‘Spreeuwen in het stadsmoeras’ werd geschreven in een tijd dat spreeuwenwolken onnavolgbaar aan de hemel zigzagden alvorens onverwacht ergens neer te strijken. In de binnensteden werden ze met doodskreten uit luidsprekers uit bomen en struiken verjaagd, omdat ze uitbundig op auto’s en straatstenen poepten. Nu zijn die glanzende vogels weg, voorgoed lijkt wel. In Frankrijk en Italië werden ze met duizenden tegelijk in netten verstrikt en gedood. Hier dreigden andere gevaren. Een enkele verweesde spreeuw waagt zich nog wel eens in de tuin, op zoek naar larven en insecten. Maar ook die zijn, naar het schijnt, aan de verliezende hand.

H.C. ten Berge (1938) is dichter, prozaschrijver, essayist en literair vertaler. Hij woont in Zutphen, wat onder andere zichtbaar is bij zijn roman Het geheim van een opgewekt humeur (1986) en de novelle Een Italiaan in Zutphen (1991). Bij de Bult van Ketjen is het muurgedicht ‘IJsselbrug in de ochtend’ van zijn hand te vinden – letterlijk: in Ten Berges handschrift in rvs; de dichter heeft het zelf in juni 2019 onthuld.
In 2006 ontving Ten Berge de P.C. Hooftprijs voor zijn hele oeuvre. Onlangs verscheen bij uitgeverij Koppernik een bundel narratieve gedichten, gebaseerd op zijn herinneringen aan de jaren veertig, getiteld Een kinderoog, De vroege jeugd van Xander Specht.

Terug naar alle gedichten

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×