VANDAAG

02 mei (2024)

Vroman en Boekenpanel

Het bankje van Vroman staat weer in Utrecht op de oude plek in het Zocherpark. Een nieuw exemplaar, want van het vorige ontbreekt sinds afgelopen herfst elk spoor. Hier, op 26 november 1938, kuste dichter Leo Vroman zijn toekomstige vrouw Tineke Sanders voor het eerst. Hierover en meer vertelt Mirjam van Hengel op 19 februari in het Literair Café over Leo Vroman. Zij publiceerde in 2014 het biografische Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd, het jaar waarin Vroman op 98-jarige leeftijd overleed. Zutphen Literair nodigt de Vroman-liefhebbers uit hun favoriete gedicht vooraf door te geven. Dat kan zeker worden voorgelezen.

Voor het Boekenpanel van Zutphen Literair en Bij de bieb op 14 maart zijn de drie titels bekend, die de panelleden gaan bespreken:

Herman Koch – Ga je er over schrijven? In dit boek beschrijft Herman Koch – de auteur van Het diner – hoe hij omgaat met zijn diagnose van uitgezaaide kanker en blikt hij terug op ijkmomenten in zijn leven. Het is daarmee geen boek over ‘zijn strijd tegen de ziekte’, want hij besluit eigenlijk meteen al dat hij die een zo beperkt mogelijke rol in zijn leven wil laten spelen. ‘Ja, ik zou doorleven, daar had de kanker vast niet op gerekend. Ik zou mijn eigen tegelwijsheid, “Nietsdoen is de kortste weg naar geluk”, in de praktijk brengen. Ik zou niets doen.’

Maud Vanhauwaert – Tosca In dit romandebuut vertelt Vanhauwaert, tot nu toe bekend en bekroond als dichter, over een toxische relatie tussen twee vrouwen, vol onderhuidse spanning, waarbij de grens tussen feit en fictie vervaagt. Wie parasiteert wie in dit even zinderend als poëtisch kat-en-muisspel. Bijzonder: er verschijnt tegelijkertijd met de gewone editie van Tosca ook een speciale editie in beperkte oplage.

Andreas Burnier – Het jongensuur In haar tweede roman (1969), volgens Burnier een van haar meest autobiografische boeken, schrijft ze over haar genderdysforie. Tegen de achtergrond van bezetting en bevrijding probeert de joodse Simone zich een plaats te veroveren in de jongenswereld. Op haar onderduikadressen moet zij zich telkens een nieuwe identiteit aanmeten. Zo heeft zij grote moeite met de streng calvinistische moraal van boerengezinnen en voelt ze zich gevangen in een vrouwenlichaam: zij had een man moeten zijn.

Maandag 19 februari is het Literair Café over Leo Vroman bij Café De Deur, aanvang 20.00 uur, gratis toegang.

Donderdag 14 maart is het Boekenpanel in de bibliotheek Broederenkerk, aanvang 20.00 uur (deur open 19.30 uur), gratis toegang inclusief koffie/thee.

Wil je deze evenementen van Zutphen Literair bijwonen? Meld je vooraf aan via info@zutphenliterair.nl en noem daarbij ook je favoriete Vromangedicht.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×