VANDAAG

18 mei (2024)

Van en over Couperus

Ter gelegenheid van het Louis Couperus gedenk- en jubileumjaar treedt podiumcollectief Feest der poëzie op 5 november op met de voorstelling Van en over Couperus. Hierover bericht Zutphen Literair in Contact Zutphen-Warnsveld van 25 oktober 2023.

Deze zomer was het honderd jaar geleden dat de schrijver Louis Couperus overleed in De Steeg. Ook al is zijn bekendste uitspraak ‘Als ik ièts ben, ben ik een Hagenaar’, verbleef hij veel in het buitenland. Het jaar voor zijn dood had hij als correspondent van de Haagse Post nog een reis langs Sumatra, Java en Bali gemaakt. Een aantal van zijn bekendste romans, waaronder Eline Vere en De stille kracht zijn nog steeds in de boekhandel te koop. Maar Couperus was niet alleen dichter en romancier, hij schreef ook cultuursprookjes, columns en veel reisverslagen. Hij werd zestig jaar, maar zijn volledige werken (1987-1996) tellen wel vijftig delen, het dubbele van dat van W.F. Hermans.

Herdenken
Het Haagse Literatuurmuseum heeft een interessante en veelzijdige online tentoonstelling aan schrijver en werk gewijd met de titel ‘De werelden van Couperus’. Ook Zutphen Literair wil Couperus herdenken. Daarom geeft podiumcollectief Feest der poëzië op zondag 5 november de voorstelling ‘Van en over Couperus’ in Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt. Vorig jaar trad de groep ook voor Zutphen Literair op met een programma gewijd aan Paul Verlaine, tot veler applaus.

Voorstelling
Voordrachtskunstenaar en voorzitter van het Louis Couperus Genootschap Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman De berg van licht, en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’. Daarnaast vertelt hij enkele anekdotes over de grote schrijver. Pianist Daan van de Velde speelt bijbehorende muziek van onder andere Rubinstein, Gounod en Wagner. Van de Velde en Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium op Couperus’ beroemde korte thriller De binocle. Samen met Uitgeverij HetMoet presenteren zij een prachtige nieuwe, bibliofiele heruitgave van Couperus’ ontroerende en mystieke novelle Extaze.

‘Van en over Couperus’ | zo 5 november | 15.00 uur | Dat Bolwerck | toegang € 10 | ticketverkoop via www.zutphenliterair.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×