VANDAAG

18 juli (2024)

Vakantieboeken

Het is vakantie! Eindelijk tijd om lekker veel te lezen en jezelf te verliezen in een andere wereld. Maar welke boeken gaan mee op reis? Zutphen Literair vroeg een aantal boekverkopers hun tips met ons te delen.

In de categorie Nederlandse thrillers wordt De nazaten van Saskia Noort diverse keren getipt. Het langverwachte vervolg op De eetclub en Debet is goed los te lezen, maar leuker als je de eerdere boeken ook kent. Een spannend, actueel zomerboek voor mannen is De man met duizend gezichten van Lex Nooteboom: een Nederlandse onderzoeksjournalist is verdwenen en een jonge hacker gaat op onderzoek. Tegelijk verschijnt de 8-delige audiodramapodcast De vrouw met duizend gezichten. Boek en podcast spelen zich in dezelfde wereld af, maar zijn los van elkaar te lezen/beluisteren. Liever Scandinavische spanning? Dan zijn Bloedmaan van Jo Nesbø, De terugkeer van Mia van Bjørk en Schreeuw van de zeearend, deel 7 in de Millennium-serie, aanraders. Auteur Karin Smirnoff schrijft in een andere stijl dan Stieg Larsson die de serie ooit startte, maar minstens zo spannend. En dan nog twee Amerikaanse thrillers: meest verkocht is Na die Nacht van Karin Slaughter vol ‘heerlijk’ gruwelijke gebeurtenissen tezamen met S.A. Coby’s Vlijmscherpe tranen, een rauwe pageturner over twee criminele vaders die de dood van hun homoseksuele zonen willen wreken.

Voor wie van luchtige feelgoodromans houdt, is De zomer van je leven over een pleeggezin in Cornwall van bestsellerauteur Jill Mansell een heerlijk boek. Net als Boven de wolken, het eerste deel in de gloednieuwe ‘Summer skies’-serie van de Schotse schrijfster Jenny Colgan. Meer diepgang heeft de nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster Saskia Goldschmidt, getiteld Kukuruznik: een aangrijpend familieverhaal dat is verweven met de geschiedenis van moedige vrouwelijke pioniers in de vliegkunst. Enkele boekverkopers noemen Luister van Sacha Bronwasser de ultieme literaire roman voor de vakantie: geestig, spannend en ijzersterk geschreven. Hoofdpersoon is de eenentwintigjarige Marie die in 1989 halsoverkop uit Nederland vertrekt en in Parijs aan de slag gaat als au pair. Voor de literaire non-fictieliefhebbers is Moeder, na vader van Gerbrand Bakker hét boek voor in de vakantiekoffer: een superieur verslag van een jaar uit zijn dagelijkse leven met een hoofdrol voor zijn moeder, net weduwe geworden.

Nog een allerlaatste tip: lees deze zomer De beesten, de overrompelende debuutroman van Gijs Wilbrink die zich afspeelt in de Achterhoek, en ontmoet de schrijver op zaterdag 16 september bij Zutphen Literair. Meer informatie volgt.

Fijne zomer!

M.m.v. Boek en Buro Van den Brink, boekhandel Van Someren & Ten Bosch, The Readshop Warnsveld, Bruna Vorden en boekhandel Lovink.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×