VANDAAG

  • 12 september (1787) Q.M.R. Ver Huell

Komkommertijd

Het is midden in de zomer. Vakantietijd voor velen. Zoals ieder jaar is er een hoop te doen op het gebied van recreatie en ontspanning: zwemmen, fietsen, zonnebaden, de Olympische Spelen vanuit de hangmat volgen en lekker eten uit eigen moestuin of hobbykas. Sla, tomaten en uiteraard komkommers worden nu immers in grote getale rijp.
Vanouds is dit de komkommertijd, de periode waarin er geen noemenswaardig nieuws te vertellen is omdat bijvoorbeeld de politiek op halve kracht vaart tijdens het zomerreces. Ook voor de bouw is het komkommertijd vanwege de welverdiende bouwvak. De handel gaat echter gewoon door. Daar spreekt men over komkommertijd wanneer de bedrijvigheid door geringere afzet of verminderde productiviteit inzakt. In het Duits spreekt men ook van saure Gurkenzeit, wanneer het uitzitten geblazen is in moeilijke periodes. Dan moet men terugvallen op de reserves, zoals in de winter op de ingemaakte groentes.
Komkommertijd inspireert mensen om onzinnige gedichten of liedjes te bedenken. Een klein hoogtepunt beleefden wij in 1965 met de liedtekst ‘Jij komt niet aan mijn komkommertje, jij blijft van mijn snijboon af’ van Betsy & Jo. En wie weet heeft vervolgens de mysterieuze Boer Harm zich hierdoor laten inspireren voor zijn succesnummer ‘Kom komma, dan krieg je komkommer’. Het kan niet duidelijker. Zoek je op internet naar de symboliek van de komkommer, dan vind je al gauw het voor de hand liggende ‘succes in de liefde’!
Mogelijk heeft ook Drs. P. de komkommertijd aangegrepen voor het maken van zijn groenteliedjes. Zijn Komkommerlied over een Hillegommer en zijn vriendin op de brommer bijvoorbeeld: ‘Daar zette hij het voertuig aan de kant. En toen greep hij vol tederheid haar hand, en zachtjes vroeg hij: “Ken je de komkommer, die nuttige en suikervrije plant?”’ Komkommer en augurk heten in het Duits trouwens beide Gurke. Augurk of zure bom is een saure Gurke of Gewürzgurke. De legendarische Duitse dichter en humorist Heinz Erhardt gebruikte het woord Gewürzgurke in een geïmproviseerde sketch, waarin hij zich de opdracht stelde enkel woorden met een G te gebruiken.

Een vrouw gaat vreemd met een huisvriend, terwijl de echtgenoot niet thuis is.
Huisvriend: Gatte ging?
Vrouw: Geschäftsreise.
Huisvriend: Garmisch?
Vrouw: Gelsenkirchen.
Huisvriend: Gute Geldgegend.
Vrouw: Genau. Getränk gefällig?
Huisvriend: Genialer Gedanke. Gerade Gewürzgurke gegessen.
Vrouw: Glas Grog?
Huisvriend: Gern. Gieß gieß… Genug, genug.

Ongetwijfeld hebben creatieve geesten baat bij komkommertijd. Uit pure verveling worden de prachtigste dingen bedacht. Wanneer de druk en het tempo van alledag wegvalt gaan ze van alles uitproberen.
Er wordt wel gesproken over de heilzame kracht van komkommer en daarom zien we komkommerschijven veelvuldig op gezichten van vrouwen. Als kinderen niet willen eten kun je sjoelen met komkommerschijven, waarbij je moet richten op de mond. Smeer hiervoor de tafel in met vla of yoghurt en zet aan het einde van de tafel de kinderen neer met hun mond open.
Of je kunt gewoon zitten kijken naar alles wat op komkommers lijkt. In haar lied ‘Een lange groene komkommer’ beschrijft Marijke Boon haar observaties tijdens een verblijf op een naturistencamping:

Een lange groene komkommer
Een banaan, heel geel en heel krom
Een bosje bleke asperges
En een grote zurebom
Bom, bom

En nog een paar weken dan is de komkommertijd gelukkig weer om. Tot die tijd mag u op internet zoeken naar de komkommerteksten die ik citeerde. Veel plezier!

Wolfram Reisiger

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×