VANDAAG

18 juli (2024)

Jeroen Dera over moderne poëzie

Op 11 februari 2023 organiseert Zutphen Literair in de Lutherse kerk een tweede poëziecollege, verzorgd door Jeroen Dera. In de aanloop naar deze avond plaatst Zutphen Literair in Contact Zutphen-Warnsveld d.d. 1 februari 2023 onderstaande tekst.

Jeroen Dera: hedendaagse poëzie juist zeer betrokken bij de samenleving

Na het college over Caraïbische poëzie in oktober vorig najaar volgt op 11 februari een college over de moderne Nederlandstalige poëzie. Opnieuw in de kleine, sfeervolle Lutherse kerk aan de Beukerstraat.
Spreker is ditmaal Jeroen Dera (1986), kenner bij uitstek van de hedendaagse poëzie. Hij doceert Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is hij actief als poëziecriticus voor de Vlaamse Standaard der Letteren en de literaire tijdschriften Dietsche Warande & Belfort en Poëziekrant.  Dera verzorgde de afgelopen jaren een serie spraakmakende overzichten van de Nederlandstalige poëzie sinds de eeuwwisseling. Hij is medesamensteller van de bundels Dichters van het nieuwe millennium (2016), Bundels van het nieuwe millennium (2018) en Gedichten van het nieuwe millennium (2020). Alle drie even informatief als enthousiasmerend voor de lezer.

Gezien zijn expertise is hij een veelgevraagd jurylid voor literaire oprijzen. Veelzijdig is Dera. Want wij kennen hem ook als onderzoeker naar het Nederlandse literatuuronderwijs en deelnemer aan het debat daarover.  Bovendien promoveerde hij in 2017 op programma’s over literatuur in de vroege jaren van onze radio en tv.

Zijn meest persoonlijk stellingname geeft Dera in zijn jongste publicatie, Poëzie als alternatief (2021). Krachtdadig rekent hij af met de bekende clichés over poëzie, waarin schrijvers van gedichten figureren als gekwelde zielen, eenzame zieners in kommervolle omstandigheden, losgezongen van de wereld, oude mannen meestal met een baard. Of de clichés van de romantiek van onbeantwoorde liefdes, zwaarmoedige gedachten en onvervulde verlangens.

Nee, Dera laat zien hoe veelzijdig de hedendaagse Nederlandstalige poëzie is in al haar facetten en hoe ze de maatschappij een kritische spiegel voorhoudt. De moderne poëzie is juist zeer betrokken bij de samenleving. Dichters leggen een bom onder het kapitalisme, luiden de noodklok over het klimaat en geven een stem aan diegenen die lang niet mochten spreken. Ze openen met hun eigen middelen van taal en ritme de deur naar een alternatief voor onze politieke werkelijkheid. Kortom, we zijn heel benieuwd.

11 februari 2023 – 20:00 tot 22:00
Lutherse Kerk Beukerstraat 10, 7201 LD Zutphen
Kaarten à €10 te bestellen bij: https://zutphenliterair.nl/tickets/

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×