VANDAAG

  • 23 juni (1851) D.M. Maaldrink
  • 23 juni (1883) Willy Pétillon

Feest der Poëzie

Op 5 november 2022 organiseert Zutphen Literair in Dat Bolwerck een voorstelling van ‘Feest der Poëzie’, gewijd aan Paul Verlaine. In de aanloop naar deze avond plaatst Zutphen Literair in Contact Zutphen-Warnsveld d.d. 26 oktober 2022 onderstaande tekst.

Liederen, theater, boekpresentatie en absinthe!

De Franse dichter Paul Verlaine (1844-1896) werd op vijftigjarige leeftijd uitgeroepen tot Prince des Poètes en na zijn dood een jaar later nam zijn populariteit alleen maar toe. Vergeleken bij zijn tijdgenoten, Rimbaud en Mallarmé, werd Verlaine door zijn lezers omarmd en veel gelezen. Ondanks de bekendheid die hij genoot, stierf hij verarmd en eenzaam na een leven van vooral absint drinken. Door zijn alcoholisme had hij last van agressieve uitbarstingen.
Hij trouwt in 1870 met Mathilde Mauté, maar een leven als echtgenoot is voor Verlaine niet weggelegd. In 1871 leert hij de zeventienjarige Arthur Rimbaud kennen en begint een relatie met de jonge dichter. In 1873 verlaat hij zijn vrouw en vertrekt met Rimbaud naar Londen. Het is een turbulente relatie. In 1873 zijn ze in Brussel in een hotel, Verlaine is dronken en wil Rimbaud neerschieten. Deze raakt gewond aan zijn pols en verlaat hem. Verlaine gaat voor achttien maanden de gevangenis in. Na zijn vrijlating wil hij zijn leven beteren, hij wordt leraar Engels maar grijpt uiteindelijk toch weer naar de absint.

Voel de smart en het lijden van de grote dichter in bijvoorbeeld het volgende gedicht:

Lied zonder woorden

Verdriet in mijn hart
Als een stad in de regen
Welke langzame smart
Gaat er om in mijn hart?

O zacht lied van de regen
Over straten en dak
Voor een hart dat gaat wegen
O het lied van de regen.

Een verdriet zonder zin
In een hart zonder lusten
Geen verraad niettemin?
’t Is een rouw zonder zin.

’t Is wel droef boven mate
Niet te weten waarom
Zonder liefde of haten
’t Hart zo lijdt boven mate.

(Paul Verlaine, vertaling Jan G. Elburg)

Het Feest der poëzie is een begeesterd poëziecollectief dat de voorstelling ‘Paul Verlaine – Volmaakt moment’ brengt. Met muziek van Jeroen Sarphati, zang van sopraan Selma Harkink en theater door acteur Marcel Faber en voordrachtskunstenaar Simon Mulder, wordt Verlaine weer tot leven gewekt. Met liederen van zijn teksten op muziek gezet door Franse componisten uit die tijd, zoals Debussy, Hahn en Fauré, alsook met brieven, krantenberichten en dialogen uit die tijd. Rondom de voorstelling serveert de Poëzie Bar op authentieke wijze absint, een mysterieus drankje, en sonnetten. Te zien zal zijn hoe de dichter kennismaakt met de jonge dichter Arthur Rimbaud en een tumultueuze affaire met hem aangaat die eindigt met dat pistoolschot; hoe hij naar Nederland reist; hoe hij uiteindelijk als ware bohémien eindigt. Deze voorstelling is een unieke ervaring voor een ieder die de poëzie, muziek en het theater liefheeft.

In samenwerking met uitgeverij HetMoet brengt Feest der Poëziet een bundel gedichten in nieuwe vertaling door Simon Mulder: Paul Verlaine – Volmaakt moment. De bundel is handgebonden en van een ambachtelijk omslag voorzien. Een tweetalige uitgave van achttien op muziek gezette gedichten van Verlaine; alle liederen die in de voorstelling voorkomen, staan erin.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×