VANDAAG

  • 23 juni (1851) D.M. Maaldrink
  • 23 juni (1883) Willy Pétillon

Ida Gerhardt

 

 

In Contact Zutphen-Warnsveld d.d. 13 april 2022 plaatst Stichting Zutphen Literair een oproep aan de lezers om Ida Gerhardt te gedenken met een gedicht.

 

 

 

Ida Gerhardt

Hoewel ze er nooit heeft gewoond, was dichteres Ida Gerhardt nauw met Zutphen verbonden. Niet voor niets is de in 1998 ingestelde gemeentelijke poëzieprijs naar haar vernoemd en staat sinds vier jaar haar beeld, vervaardigd door de Zutphense beeldhouwer Herma Schellingerhoudt, prominent op de IJsselkade.

In 1967 vestigde de dichteres zich in Eefde, de laatste jaren van haar leven woonde ze in Warnsveld. Dertig jaar lang, tot aan haar dood in 1997, was ze georiënteerd op Zutphen, de stad die ze bezong in haar beroemde dichtwerk Dolen en dromen (1980).
In dit lange gedicht beschrijft ze een mystieke ervaring die ze had nadat ze op een avond in de refterzaal van het Stedelijk Museum (nu Broederenklooster) de uitvoering van een blaaskwintet had bijgewoond en daar een jongen van een jaar of tien, elf zag die ze al vaker had gezien:

Ik kom hem telkenmaal in Zutphen tegen,
een kind dat stil zijn weg gaat door de stad,
nadenkelijk van hoofd en ogen.

Haar innige vriendschap met toenmalig boekhandelaar Ad ten Bosch, die haar literair erfgenaam werd, is door hem op schrift gesteld in Gebroken lied (2000).

In het vijfentwintigste sterfjaar van Ida Gerhardt (1905-1997) roept Zutphen Literair op haar te gedenken met, natuurlijk, gedichten. Hetzij door een gedicht over haar te schrijven, een gedicht aan haar te wijden, of een antwoordgedicht te schrijven op een van haar gedichten.
Zutphen Literair zal de beste inzendingen in deze rubriek opnemen, alsmede op haar website en in de verhalenmachine. Bijdragen kun je sturen naar info@zutphenliterair.nl.

Tot besluit van deze aflevering een gedicht van Ida Gerhardt.

Tweespraak

De vogel eenzaam op het dak
spreekt tot de wind om het huis:
`Daarbinnen leeft een
die is alleen,
en toch hoorde ik dat zij sprak.’

En dan spreekt de wind om het huis
tot de vogel eenzaam op het dak:
`Daarginder leeft een
die liet haar alleen.
Zij zegt het woord dat hij brak.’

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×