VANDAAG

18 mei (2024)

Dichter bij de meester

Op 22 mei 2023 organiseert Zutphen Literair in Dat Bolwerck een avond rondom Guido Gezelle. In de aanloop naar deze avond plaatst Zutphen Literair in Contact Zutphen-Warnsveld d.d. 12 april 2023 onderstaande tekst.

Dichter bij de meester: Gezelle Gezongen

De moderne poëzie begint met Guido Gezelle. In zijn niet aflatende ijver de glorie van Gods schepping uit te zingen, liet de priester-dichter uit Brugge onze taal klinken als nooit tevoren. Met zijn vormexperimenten, waarmee hij de vogels kon laten kwinkeleren, de wind kon laten bulderen en de kou kon laten snerpen, was Gezelle de ontwikkeling van de poëzie soms decennia vooruit.
In 2024 is het 125 jaar geleden hij overleed, maar zijn werk is nog springlevend. Veel is via e-boek aan te schaffen en in de boekhandels liggen onder andere de recent verschenen bloemlezing Hoger dan de sterren en het prachtige Vliegoefeningen graphic poem Guido Gezelle van Lies van Gasse.
En wij hebben op 22 april in Zutphen het trio Gezelle Gezongen: Bart Vandekerkove (zang), Stan Driesen (piano) en Andries Baele (viool).

Lezers van Contact konden hun favoriete regels insturen met de bedoeling dat het trio enige van de gedichten zou brengen. De reacties waren gevarieerd.
De eerste:

Mij spreekt de blomme een tale,
mij is het kruid beleefd,
mij groet het altemale,
dat God geschapen heeft!

Een andere lezer schrijft:
“Mijn vader kende veel gedichten van Guido Gezelle, o.a. ‘Boerke Naas’. Als kind was ik daarvan onder de indruk. De volgende regels uit Boerke Naas wil ik doorgeven.”

‘Schiet nog een deur mijn broek,’ zei Naas,
‘toen peist me wijf, voorwaar,
als dat ik, bij mirakel, ben
ontsnapt aan ’t lijfsgevaar.’

Een derde lezer waardeert Gezelles bijna-liefdesgedichten voor zijn leerling Eugene Van Oye bijzonder. Het gedicht ‘Dien avond en die rooze’ bevat deze paradox:

Ofschoon, zoo wel voor mij als u,
– wie zal dit kwaad genezen? –
een uur bij mij, een uur bij u
niet lang een uur mag wezen

Ten slotte koos iemand deze regels uit ‘Uurwerkmaker’:

De wijzer wijst elk uur en tijd,
maar de uur niet dat gij schuldig zijt
te sterven! Zijt dus voorbereid,
de wijzer wijst naar de eeuwigheid.

Benieuwd hoe dit straks in Dat Bolwerck zal klinken.
22 april 2023, 20 uur, in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Tickets voor Gezelle Gezongen (à €10): https://zutphenliterair.nl/tickets/

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×