VANDAAG

18 mei (2024)

Meander Live: H.C. ten Berge 85 jaar

Onder de naam Meander Live organiseert het Luxor Theater samen met Meander Magazine (de website voor Nederlandstalige poëzie) en Zutphen Literair jaarlijks een aantal avonden waarop bekende dichters een bundel in zijn geheel voorlezen. Op zaterdag 23 december staat een speciale middagaflevering in het teken van het werk van dichter H.C. ten Berge, die een dag eerder 85 jaar wordt.

Schrijver, dichter en vertaler H.C. ten Berge woont al meer dan veertig jaar in Zutphen. Zo schreef hij de novelle Een Italiaan in Zutphen (1991) en staat zijn gedicht ‘IJsselbrug in de ochtend’ op de kademuur aan de IJssel. Voor zijn omvangrijke oeuvre ontving hij onder andere de Constantijn Huygens-prijs en P.C. Hooftprijs. Zijn werk is direct herkenbaar, maar hij vervalt nooit in herhalingen. Liefde voor de natuur en zijn bezorgdheid daarover spelen een belangrijke rol in zijn werk evenals zijn weerzin tegen ‘het ploertendom’ en de vraag hoe je als dichter moet omgaan met wantoestanden.

Passend bij de donkere dagen van het jaar, het laatste gedicht uit de bundel Splendor (2016), een lange zin waaruit blijkt wat een ongerept sneeuwlandschap met Ten Berge doet.

WINTERZIN

 Een grijze lucht die urenlang
op sneeuwen stond,
zich inhield, schuchter toen
een handvol vlokken zond
als een belofte voor de nacht
waarin je wakend lag
te slapen tot de dageraad
het sneeuwen niet meer tegenhield
en je gonzend van geluk
de dag begon en uit het zolderraam
de eeuwen en de witbestoven akkers
naast de landweg overzag,
en er niets was dat die vervoering brak –

Programma
Tijdens het feestje op 23 december krijgt de dichter het H.C ten Berge handboek aangeboden en leest hij voor uit eigen werk. Niet zoals anders een bundel in zijn geheel, maar een uitgebreide bloemlezing uit zijn poëzie, vanaf zijn debuutbundel Poolsneeuw (1964) tot en met zijn laatste bundel Een kinderoog (2022). Hij doet dat prachtig!  Daarna volgt er een interview met redactielid Mathijs Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Groningen. Natuurlijk is er ook ruimte voor reacties uit de zaal. We eindigen met een borrel.

Meander Live met H.C. ten Berge |zaterdag 23 december in het Luxor Theater | Aanvang 14.00 uur | Entree € 10 | Kaartverkoop via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×