VANDAAG

18 mei (2024)

Nieuw in Zutphen: verhalenautomaat

Na de sigarettenautomaat van Pakje Kunst krijgt Zutphen op initiatief van Stichting Zutphen Literair nu ook een verhalenautomaat. Een apparaat dus waar verhalen uit komen. Je houdt je hand voor een knop en er komt een soort kassabon uit waarop het verhaal staat. De verhalen staan op milieuvriendelijk papier en zijn gratis. De maximale leestijd is vijf minuten.

De verhalenautomaat is bedacht door Short Édition, een Franse uitgeverij van korte literatuur: gedichten, korte verhalen en flash-fictie. Geïnspireerd om literatuur te promoten in onze steeds snellere, digitale wereld van schermen, bedacht ze vijf jaar geleden de Short Story Dispenser, zoals het apparaat officieel heet, om het oude met het nieuwe te combineren door een steeds veranderende voorraad verhalen aan te bieden.

De verhalenautomaat is inmiddels een wereldwijd succes. Er zijn al meer dan 300 apparaten geïnstalleerd, van San Francisco tot Melbourne, Hong Kong, Parijs, Londen en Philadelphia, die in totaal al meer dan 5,6 miljoen verhalen hebben gedrukt. In Nederland is Zutphen na Utrecht de tweede stad met een verhalenautomaat.

Vanwege het internationale karakter van de verhalenautomaat is de bulk van de verhalen in het Engels. Maar Stichting Zutphen Literair wil er een eigen, Zutphense invulling aan geven, en roept de schrijvers en dichters uit Zutphen en omgeving daarom op om korte verhalen aan te leveren. Daarnaast zijn ook verhalen van buiten de Achterhoek welkom; de Zutphense verhalenautomaat wil niet regionaal beperkt zijn.

Verhalen voor de verhalenautomaat mogen niet langer zijn dan 500 woorden. Wil je een verhaal aanleveren, stuur het dan als Word-bestand naar info@zutphenliterair.nl. Vermeld bij je inzending je naam, adres, emailadres en telefoonnummer. Zorg dat je verhaal een titel heeft en zet je naam eronder. Ingezonden verhalen worden beoordeeld door een redactie. Door een verhaal in te sturen geef je toestemming het verhaal kosteloos op te nemen in de verhalenautomaat.

Bedoeling is de verhalenautomaat op vrijdag 17 september in gebruik te nemen. [Door vertraging ten gevolge van de coronamaatregelen moest dit uitgesteld worden. Er is nog geen nieuwe datum bepaald.] Hij staat dan in de hal van het stadhuis. Wethouder Mathijs ten Broeke zal er het eerste verhaal uit tevoorschijn halen. Vervolgens gaat de verhalenautomaat langs verschillende locaties, zodat heel Zutphen er kennis mee kan maken.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×