VANDAAG

  • 23 juni (1851) D.M. Maaldrink
  • 23 juni (1883) Willy Pétillon

Meander Live met Ingmar Heytze

De ‘ongekroonde dichter des vaderlands’ Ingmar Heytze opent het derde seizoen van Meander Live in het Luxor Theater. Hij leest dan niet, zoals de eerdere gasten, een laatst verschenen dichtbundel voor, maar zijn in januari bij uitgeverij Van Oorschot nieuw te verschijnen dichtbundel Postkamer. Een voorpremière dus!

Over Ingmar Heytze

Maar weinig Nederlandse poëzieliefhebbers zullen nog nooit iets van Ingmar Heytze (1970, utrecht) hebben gelezen. Van zijn bundels zijn tienduizenden exemplaren verkocht, zijn gedichten sieren vele gevels in Nederland en zijn gelegenheidsgedichten staan menigeen in het geheugen gegrift.

Ingmar Heytze schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Zijn gedichten werden verzameld in Utrecht voor beginners en gevorderden (201), Voor de liefste onbekende (2016), Ik wilde je iets moois vertellen (2018), De honderd van Heytze (2022), Met wat geluk (2022) en Voor jou altijd alles (2023). Allemaal verschenen bij uitgeverij Podium.

Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Solo of met zijn band Asfaltfeeën trad hij op van studentenhuiskamers tot Lowlands en alles daartussenin, waaronder zeven edities van de Nacht van de Poëzie.

Op een podium geeft Ingmar Heytze zijn poëzie altijd extra glans. Hij draagt zijn gedichten niet alleen geweldig voor, maar vertelt er ook ter inleiding of uitleiding van alles bij. Heytze houdt zich daarbij ver van interpretatie van zijn eigen werk, dat is aan de lezer of luisteraar zelf, wat niet wegneemt dat hij in deze toelichtingen veel van zijn poëzieopvattingen en werkwijze prijsgeeft.

‘Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie’ – Joost Zwagerman

Zo 15 sept | Luxor Theater | aanvang 14.30 uur | toegang € 10,00 | bestel hier je ticket

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×