VANDAAG

  • 23 juni (1851) D.M. Maaldrink
  • 23 juni (1883) Willy Pétillon

Literair café: de poëzie van Leo Vroman

Met Leo Vroman is het Literair Café van Zutphen Literair na Cees Nooteboom wederom gewijd aan een dichter die de P.C. Hooftprijs heeft gewonnen. Over hem vertelt Mirjam van Hengel, schrijver en programmamaker, die in 2014 het biografische Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd publiceerde. Het jaar waarin Vroman op 98-jarige leeftijd overleed.

Ma 19 februari | Café De Deur | aanvang 20.00 uur | toegang gratis | aanmelden via info@zutphenliterair.nl

 

Leo Vroman vertrok in 1945 naar de VS omdat hij niet in de koloniale oorlog tegen Indonesië wilde vechten. Daar woonde hij tot zijn dood. Legendarisch is zijn uitspraak ‘Liever heimwee dan Holland’. Vroman publiceerde een kleine vijftig zeer speelse en toegankelijke dichtbundels en het valt moeilijk om daar een gedicht uit te pikken dat boven de rest uitsteekt. Maar ‘Vrede’ is heel populair geworden. De criticus Kees Fens noemde hem dan ook ooit ‘de vlakbijste dichter’ van Nederland. Behalve de P.C. Hooftprijs ontving Vroman ook alle mogelijke andere literaire bekroningen.

 

Van Mirjam van Hengels biografie over Tineke en Leo Vroman werd in 2015 in een toneelbewerking gespeeld. Zij maakte ook het indrukwekkende Een knipperend ogenblikPortret van ­Remco Campert (2018) en publiceerde vorig jaar een biografie van Dola de Jong, eveneens naar de VS gevlucht.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×