VANDAAG

18 juli (2024)

Literair café: de poëzie van Cees Nooteboom

Zutphen Literair houdt in Café De Deur een speciale aflevering van het Literair café, gewijd aan de poëzie van Cees Nooteboom. Gast is literatuuronderzoeker en poëzierecensent Johan Reijmerink, die in zijn eerder dit jaar verschenen publicatie Met het oog op het eeuwige verslag heeft gedaan van zijn onderzoek naar Nootebooms poëzie.

Ma 16 oktober in Café De Deur | Aanvang 20.00 uur | Toegang gratis

 

Cees Nooteboom, in 1933 geboren in Den Haag, vierde eind juli zijn negentigste verjaardag. Op zijn twintigste, afgekeurd voor de militaire dienst, begon hij aan zijn omzwervingen door Europa en schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen (1954). In 1959 debuteerde hij als dichter met de bundel Koude gedichten. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag bracht uitgeverij De Bezige Bij zijn verzamelde gedichten uit onder de titel Zo worden jaren tijd : Gedichten 2022-1955. Nootebooms oeuvre wordt als een groot organisme gezien, waarin elk onderdeel met alle andere verbonden is. Zijn gedichten zijn verbonden met zijn romans, die weer verbonden zijn met antieke verhalen.

 

Johan Reijmerink schrijft poëzierecensies voor de tijdschriften Meander MagazinePoëziekrant en Mantra. Een selectie uit zijn poëziebesprekingen is gebundeld in De dans van de dichter (2020). Verder werkt hij mee aan de Handboeken over het werk van Vlaamse en Nederlandse dichters als Stefan Hertmans, Leonard Nolens, Luuk Gruwez, H.C. ten Berge en Miriam Van hee die sinds 2018 verschijnen bij het Poëziecentrum in Gent.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×