VANDAAG

22 april (2024)

Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024 uitgereikt

De Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024 is op zaterdag 9 maart uitgereikt aan dichter en classicus Piet Gerbrandy voor zijn bundel Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel (Atlas Contact, 2023).

De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Librijezaal van het Broederenklooster in Zutphen, waar de Zutphense wethouder cultuur Sjoerd Wannet de prijs – een cheque en een bronzen beeldje van Ida Gerhardt – overhandigde aan Gerbrandy.

De jury, bestaande uit de dichters Sasja Janssen en Tsead Bruinja, lazen het juryrapport voor. Daarin werd Gerbrandy’s ‘weergaloze bundel’ met ‘het leerdicht als vorm’ in met name deze zin goed samengevat: ‘Niets dan dit is een bundel die zowel universeel is als persoonlijk, een lijflied voor de ziel die beweegt en droomt, een lied dat vormgegeven of misschien beter gezegd uitgevoerd wordt door gespierd en zingend denken.’ Lees hier het volledige Juryrapport Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024.

Piet Gerbrandy bekende in zijn dankwoord dat hij niet direct een liefhebber van de poëzie van Ida Gerhardt was, en dat hij ooit bij een lezing voor het Ida Gerhardt-genootschap om die uitspraak bijna gelyncht was.

En natuurlijk werd er ook voorgelezen. Gerbrandy las uit zijn gelauwerde bundel. Bevriende dichters Henk van der Waal (oud-winnaar van de Gerhardt-prijs) en H.C. ten Berge (P.C. Hooft-prijswinnaar) lazen op uitnodiging van Gerbrandy ook uit eigen werk.

De Zutphense muzikanten Frank van Velthoven (saxofoon en gitaar) en Chris Frieswijk (handpan en n’goni) zorgden voor een bijzonder muzikaal intermezzo. Met de muzieknoot fis maakte het duo bovendien een link naar de inhoud van Gerbrandy’s dichtbundel. De presentatie van het programma was in handen van voormalig stadsdichter Tim Pardijs.

Na afloop was er voor alle aanwezigen een hapje en een drankje met de mogelijkheid om poëziebundels aan te schaffen bij de boekentafel van Van Someren & Ten Bosch. Lees het uitgebreide verslag van de uitreiking in Contact Zutphen-Warnsveld.

Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel van Piet Gerbrandy werd uit 190 ingezonden dichtbundels gekozen. De overige genomineerden op de shortlist waren Laura Broekhuysen – Wij capabelen (Querido), Jacob Groot – Lichttabletten. Een kuur (De Harmonie), Frank Keizer – De introductie van het plot (Pluim), Mustafa Stitou – Waar is het lam? (De Bezige Bij) en marwin vos – wilde dood (het balanseer). Zie ook: Ida Gerhardt Poëzieprijs

Foto’s: Patrick van Gemert

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×