VANDAAG

18 mei (2024)

Ida Gerhardt-prijs 2022 uitgereikt

De tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs werd dit jaar uitgereikt aan dichteres Anne Vegter voor haar bundel Big data in de Burgerzaal van Zutphen. Op zaterdag 2 april sprak burgermeester Annemieke Vermeulen de gelauwerde dichteres toe en overhandigde haar de prijs, een cheque van € 1.000 en een bronzen beeldje van Ida Gerhardt. De juryleden Maria Barnas en Onno Kosters lazen ieder een gedeelte van het juryrapport voor, waarin onder meer gesproken werd over Vegters, ‘krachtige en onderzoekende stem zoals die niet eerder heeft geklonken.’ Over hoe zij ‘met taal [weet] te verleiden, te troosten, om zich heen te slaan en een eigen plek te veroveren. En hoe Vegter van haar  ’tegenstrijdigheden haar kracht’ weet te maken waarmee ze ‘de lezer omver [blaast] met schommelingen tussen tederheid en razernij, aarzelingen en wijsheid.’

 

 

 

 

 

Anne Vegter, die in 2008 en 2012 ook voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs was genomineerd, roemde in haar dankwoord het juryrapport. ‘Hoe speciaal is dit en wat een juryrapport. Schitterend geschreven, maar legt ook nog eens een grootse brug tussen Big data en eerdere poëzie. Als het waar is dat mijn werk vrouwen na mij inspireert zich uit te spreken op papier, dan heb ik een steen in een plas gegooid. Dank voor die plaatsbepaling. Ik word er blij van en onuitstaanbaar onhandig.’

 

Dichter Arjen Duinker, een van de genodigden van Anne Vegter, gaf een geweldige performance uit eigen werk, poëzie die een grote grijns en niet zelden een schaterlach teweeg bracht.

 

Om Anne Vegter met haar bundel Big data te vieren en de naamgeefster van de prijs die vijfentwintig jaar geleden overleed te herdenken, werden er gedichten van Ida Gerhardt, op muziek gezet door componiste Rosasharn (Roos van den Burg), gezongen door de befaamde bariton Michael Wilmering, onder begeleiding op piano door de even befaamde Daan Boertien.
Presentator van de middag was Tim Pardijs, die de verschillende onderdelen van de middag op speelse en inhoudelijke wijze met elkaar verbond. Na afloop was er ruimte om bij de boekentafel van Van Someren & Ten Bosch een poëzie bundel aan te schaffen, en was er voor alle aanwezigen een hapje en een drankje.

 

 

Big Data van Anne Vegter werd uit 140 ingezonden dichtbundels gekozen. De overige genomineerden op de shortlist waren Erik Bindervoet met De droom van eb inkt diervoer (De Harmonie), Charlotte Van den Broeck met Aarduitwrijvingen (De Arbeiderspers), Maarten van der Graaff met Nederland in stukken (Pluim) en Sasja Janssen met Virgula (Querido).

Zie hierbij het volledige Juryrapport Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 en het volledige Dankwoord van Anne Vegter.

Foto’s: Patrick van Gemert

 

Zie ook: Ida Gerhardt Poëzieprijs

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×