VANDAAG

18 mei (2024)

Dichter H.C. ten Berge bij Meander Live

Onder de naam Meander Live organiseert het Luxor Theater samen met Meander Magazine en Zutphen Literair jaarlijks een aantal avonden, waarop bekende dichters een bundel in zijn geheel voorlezen. De speciale middagaflevering op zaterdag 23 december staat in het teken van het werk van dichter H.C. ten Berge, die een dag later 85 jaar wordt. Tijdens de middag wordt het Ten Berge handboek gepresenteerd en ook De hervatting van het spel gevolgd door Hong Kong ’41, gedichten van Garry Gaddes vertaald door H.C. ten Berge.

Carl De Strycker, voormalig directeur van Poëziecentrum, geeft een toelichting op het handboek en H.C. ten Berge leest gedichten uit zijn oeuvre voor. Daarna volgt een nagesprek door Mathijs Sanders en een afsluiting  met een drankje.

Aanvang 14.00 uur | toegang € 10,00 | koop hier je ticket

H.C. ten Berge (1938) is de schrijver van een even veelzijdig als samenhangend oeuvre, waarvan poëzie de wezenskern vormt. In het jaar waarin hij zijn vijfentachtigste verjaardag viert, betreedt zijn schrijverschap het zevende decennium: van zijn debuutbundel Poolsneeuw (1964) tot en met Een kinderoog (2022). Ten Berge ontving een groot aantal literaire prijzen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs en de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. In 1967 richtte hij het sterk op de internationale literatuur gerichte tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was.

 

Het Ten Berge handboek, samengesteld door Piet Gerbrandy, Mathijs Sanders & Carl De Strycker, belicht de grote spanwijdte van het werk en vertelt aan de hand daarvan ook een belangrijk deel van de geschiedenis van de literatuur in Nederland vanaf de jaren zestig van de 20ste eeuw. Behalve voor de afzonderlijke dichtbundels is er aandacht voor zijn proza, essays en vertalingen. De poëzie van Ten Berge wordt bovendien geplaatst in de traditie van modernisme, antropologie en mystiek. Op die manier wil het handboek een inleiding en naslagwerk zijn bij het oeuvre van deze uitzonderlijke schrijver. Voor de eerste keer wordt dat oeuvre in zijn totaliteit beschouwd door een keur aan specialisten.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×