VANDAAG

18 juli (2024)

Literair Café december AFGELAST

AFGELAST

Door de nieuwe coronamaatregelen kan de geplande avond niet doorgaan. Het Broederenklooster moet om 8 uur zijn deuren sluiten, waardoor er voor ons praktisch geen tijd overblijft.

Maandag 15 november ontvangt Stichting Zutphen Literair in het Literair Café schrijfster Gerda Blees en neerlandicus Jeroen Dera. Daarnaast zijn er bijdragen van Merel Hubatka, Wolfram Reisiger, Pieter Bas Kempe en Mirjam Radstake.

Wij zijn licht
Gerda Blees werd in korte tijd een gevestigde naam in de Nederlandse schrijverswereld. Ze debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten wij niet. Het jaar daarop presenteerde ze zich als dichteres met de bundel Dwaallichten. En in 2020 volgde haar romandebuut met het alom bejubelde Wij zijn licht, over een woongroep die stopt met eten om te gaan leven van licht en liefde. Ze won er in 2021 de Literatuurprijs van de Europese Unie en de Nederlandse Boekhandelsprijs mee. Over deze roman, die inmiddels aan de achtste druk toe is, gaat Bas Steman met haar in gesprek.

Poëzie van nu
Jeroen Dera, docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en literatuurcriticus voor onder meer De Standaard der Letteren, verzorgde de afgelopen jaren een serie spraakmakende overzichten van de Nederlandstalige poëzie sinds de eeuwwisseling. Hij is medesamensteller van de bundels Dichters van het nieuwe millennium (2016), Bundels van het nieuwe millennium (2018) en Gedichten van het nieuwe millennium (2020), en onlangs verscheen zijn boek Poëzie als alternatief(2021), een inleiding tot de moderne Nederlandse poëzie. Wat hebben de dichters van nu te vertellen? Daarover wordt Dera geïnterviewd door Sander Grootendorst.

Een nieuw onderdeel van het programma is een muzikale bijdrage van Wolfram Reisiger, die maandelijks een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied ten gehore zal brengen. Pieter Bas Kempe vervolgt zijn rubriek voor vertaalde poëzie, Merel Hubatka draagt haar stadsgedicht van de maand november voor en Hanzehofdirecteur Mirjam Radstake herlas voor de rubriek ‘Jeugdliefdes’ een boek dat vroeger diepe indruk op haar maakte en doet daar verslag van. Hans Heesen presenteert. B-FM verzorgt een livestream.

Het Literair Café vindt plaats in de benedenzaal van het Broederenklooster. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree is gratis. Coronatoegangsbewijs is verplicht.

Zie ook: Literair Café

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

×