VANDAAG

26 september (2021)

Nieuwe start Literair Café

In maart 2020 kwam er door corona een abrupt einde aan het eerste seizoen van het Literair Café.
Nu, anderhalf jaar later, gaat het Café weer van start, op maandag 20 september. Op een nieuwe plek: de benedenzaal van het Broederenklooster. Maar met dezelfde frequentie: elke derde maandag van de maand, van september t/m mei. Stichting Zutphen Literair neemt de organisatie op zich.

In de eerste aflevering van jaargang 2021-2022 besteedt het Literair Café aandacht aan het 100ste geboortejaar van W.F. Hermans: de schrijver van klassiekers als Nooit meer slapen en De donkere kamer van Damokles werd op 1 september 1921 geboren. Te gast is Hermans-kenner Daan Rutten, die in 2016 promoveerde op de ethische dimensies van Hermans’ schrijverschap en werkzaam is als bestuurslid van het Willem Frederik Hermans Instituut en onderzoeker van Hermans’ Volledige Werken. Rutten wordt geïnterviewd door literatuurwetenschapper en schrijver August Hans den Boef.

Dichteres Liesbeth Lagemaat gaat met Wim van Til (Poëziecentrum Nederland) in gesprek over haar bundel Vissenschild, waarvoor zij de Grote Poëzieprijs 2021 ontving. Lagemaat debuteerde in 2005 met Een grimwoud in mijn keel, dat werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Over Vissenschild, haar zevende bundel, oordeelde de jury: ‘Het is een adembenemend werk waarin een zinderend poëtisch spel wordt gespeeld. Met deze poëzie toont de dichter grote ambitie en lef, maar ook het vermogen om een grote belezenheid te koppelen aan de huidige tijdsgeest.’

Poëzierecensent Hans Puper bijt het spits af in de rubriek ‘Jeugdliefdes’, waarin een gast een geliefd boek uit de middelbareschooltijd opnieuw leest en daar verslag van uitbrengt. Gerrie Hondius leest haar Stadsgedicht van september voor. Pieter Bas Kempe vervolgt zijn rubriek voor vertaalde poëzie en Herman Krans licht een aantal interessante nieuw verschenen boeken uit. De presentatie is in handen van Hanz Mirck.

De avond begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur. Entree is gratis. Het aantal zitplaatsen is beperkt, dus kom op tijd.

Kunt u er op 20 september niet bij zijn en wilt u thuis meekijken? Klik hier.

Zie ook: Literair Café