VANDAAG

29 juni (2022)

The Capote Tapes

 

The Capote tapes gaat over een van Amerika’s meest iconische schrijvers, Truman Capote. Voor deze film kreeg Ebs Burnough
toegang tot nooit eerder gehoorde interviews met vriend en vijand van Truman Capote. Hij schetst een beeld van Capotes stormachtige laatste periode in zijn leven en van het schandaal dat ontstond in het decadente culturele wereldje waarin hij verkeerde. Na de publicatie van de bestsellers Breakfast at Tiffany’s en In Cold Blood was Capote al een gearriveerd auteur.

Iedereen wist dat Truman Capote (1924-1984) met een derde boek bezig was, het zou zijn magnum opus worden. Zelf noemde hij het Answered Prayers. Capote was een icoon van zijn tijd, zijn seksuele geaardheid uitte onbeschroomd in mediaoptredens in een tijd waarin dit verre van geaccepteerd was. Zijn gevatheid en gebrek aan discretie maakte hem een geliefd in de New Yorkse high society. Answered Prayers zou gaan over die wereld. Maar door zijn dood kwam het boek nooit af, slechts enkele hoofdstukken werden gepubliceerd. Over het bestaan van een compleet transcript bestaan de wildste verhalen.

The Capote Tapes geeft een beeld van de omstandigheden in Capotes leven rondom deze stormachtige periode, maar is bovenal een viering van een van de meest kleurrijke auteurs van de twintigste eeuw.

 

Ebs Burnough, VS/GB 2019, 99 min.
Te zien in Luxor op 26, 29, 31 mei 2022.